Activiteit

Soli Deo Gloria zingt zondag 17 september in het kader van de vredesweek liederen waaronder Taizé in de viering van 11 uur in de Sint Ansfridus kerk.

zondag 17 september 2017   |   11:00 - 12:00 uur   |   Sint Ansfriduskerk

De meeste  Taizé liederen die gezongen worden, zijn kort en worden een aantal malen “mantra-achtig” herhaald.  In deze viering worden de volgende delen uitgevoerd:

 

1.     Misericordias (Taizé)

2.     Laudate Dominum (Taizé) 

3.     Ubi Caritas

4.     Veni Jesu, amor mi

5.     Alle Menschen werden Brüder

 

Achtergrond informatie van : Taizé en zijn oprichter Roger Schutz – Marsauche (1915 – 2005)

De Gemeenschap van Taizé is een internationale  oecumenische klooster -gemeenschap die haar oorsprong vond in Taizé (Bourgondië, Frankrijk).

Roger Louis Schutz-Marsauche, beter bekend als frère Roger, was theoloog, verzetsheld en de oprichter en de eerste overste van de Taizégemeenschap, die anno 2005 een honderdtal broeders telt en jaarlijks ongeveer 200.000, veelal jonge mensen als bezoekers trekt. 

In 1940 reed hij op de fiets vanuit Genève naar de Bourgondische plaats Taizé. Dat was toen gelegen in een deel van Frankrijk dat tijdens de Tweede Wereldoorlog niet voortdurend door de Duitsers was bezet. Tijdens de eerste jaren zorgde hij samen met zijn zus Geneviève voor onderdak voor tal van vluchtelingen, waaronder Joden. In 1942 was hij gedwongen zelf naar Zwitserland terug te vluchten. 
Na de bevrijding van Frankrijk in 1944 keerde hij in Taizé terug. Ditmaal legde hij zich toe op de verzorging van Duitse krijgsgevangenen en de opvang van oorlogweeskinderen. Steeds meer vrienden en gelijkgestemden sloten zich bij hem aan. In 1949 legden de eerste zeven broeders de kloostergeloften af. Broeder (of frère) Roger werd de eerste prior (= overste); enkele jaren later stelde hij een regel vast. Toetreden tot de gemeenschap betekende voortaan kiezen voor het celibaat, leven in gemeenschap en grote eenvoud.

 

kosten: gratis
doelgroep:  Alle volwassenen
Nog geen reacties