Activiteit

Hedendaagse kunst in de Nieuwe Kerk in Amersfoort ‘Onmoeting in het Onmeetbare’, een tentoonstelling op 29 nov van 10u tot 22u

vr 29 nov 2019 - za 30 nov 2019 , 10:00 - 22:00 uur

Op vrijdag 29 november vindt er een bijzondere ééndags-tentoonstelling plaats in de Nieuwe Kerk aan de Leusderweg 110 in Amersfoort.  Zes 3e jaars studenten en drie alumni van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht hebben wekenlang gewerkt aan voorstellen voor tijdelijke kunstwerken die speciaal zijn vervaardigd voor deze kerk.
 
‘De gemeente van de Nieuwe Kerk is een gastvrije gemeenschap’, luidt het credo.  Behalve kerkdiensten vinden er namelijk tal van activiteiten plaats. Van gastvrije maaltijden tot opvang van ouderen, van avonden voor zangkoren of jongerenclubs. Deze maand heeft de kerk zich opengesteld voor het project ‘Kerk en Kunst’, een ontmoeting met de wereld van kunststudenten en kunstenaars.
 
Een kerk is geen museum of galerie, maar een gebouw voor geloofsrituelen. Studenten en kunstenaars hebben met kunstwerken een eigen invulling gegeven aan verschillende thema’s binnen deze kerk. Hun bijdragen variëren van projecties, schilderijen, sculpturen tot performances.
Erin Armstrong, student uit Chicago, heeft affiniteit met muziek en zal een experimentele compositie ten gehore brengen op het kerkorgel in combinatie met een handgetekende animatie op de wanden bij het altaar. De uit Indonesië afkomstige student Marijke Pattan heeft voor de hal van de kerk een ontwerp gemaakt voor een geautomatiseerde bidmachine. Aanleiding was haar vraag “waarvoor bidden mensen vandaag de dag?” Kunstenaar Jonathan Straatman is sinds zijn afstuderen in 2016 bezig met grote architectonische collages. In de Nieuwe Kerk heeft hij een betreedbare sculptuur gemaakt waar je in kunt kruipen vanaf de kansel, normaal gesproken de plek van de predikant.
Andere deelnemers zijn; studenten Juul van Meijel, Claire Holper, Gizem Taskin, Merijne Spits, en alumni Fadenka van der Sloot en Ischa Kempka.
 
Achtergrond van deze tentoonstelling is het project Kerk & Kunst van het programma Toekomst Cultureel Erfgoed in een zestal kerken in Nederland.
Centraal staat de vraag hoe de gelaagde betekenis van een kerkgebouw tot uiting kan worden gebracht door middel van hedendaagse kunst.
 
Openingstijden
Op vrijdag 29 november kunt u vanaf 10.00u komen kijken. Tussen 20.00u en 22.00u is er een feestelijke afsluiting met publiek.

Locatie
De Nieuwe Kerk Amersfoort, Leusderweg 110
Kosten
Gratis
Type
Festival

Gestart op vr 29 november 2019. Beëindigd za 30 november 2019
Illustration
 
Deel dit: