Organisatie

Entree Amersfoort

Informele groep, Non-profit, Onderwijsinstellling, Vereniging / club, Netwerkorganisatie

Wat doet Entree?


Entree is een kleinschalig ontmoetings- en activiteitencentrum waar wekelijks tientallen vrouwen en kinderen komen voor activiteiten gericht op ontmoeting, plezier en het vergroten van de kennis van de Nederlandse taal en samenleving. Ook krijgen op dit moment 40 kinderen per week een op een hulp bij het schoolwerk. Entree biedt ook naailes en soms multiculturele kooklessen. Entree draait op meer dan 40 betrokken vrijwilligers en is vrijwel dagelijks geopend.


Het doel van het centrum is om bij bezoekers kennis van de Nederlandse taal en samenleving te bevorderen, zodat zij zich beter kunnen handhaven, participeren en emanciperen in de Nederlandse samenleving. De aanpak is laagdrempelig, individueel en vraaggericht via wekelijkse taallessen, huiswerkbegeleiding voor volwassenen en kinderen, hulp bij inburgering en opleiding, (educatieve) spelletjes, naailes en kookcursussen etc. Ook is er een Sociaal Informatie Punt, waarbij men terecht kan voor hulp bij werk en scholing, bijzondere bijstand, kinderbijslag etc.


De bezoekers zijn veelal afkomstig uit de wijken Randenbroek en Schuilenburg, maar steeds meer mensen uit andere wijken weten Entree te vinden.


Het gaat om wekelijks circa volwassen 91 bezoekers en ruim 140 bezoeken. Daarnaast nog 74 kinderen waarvan 12 twee keer komen.


De belangstelling is groeiende en er zijn wachtlijsten voor vrijwel alle activiteiten.


De activiteiten worden begeleid door ruim 40 onbezoldigde vrijwilligers. Voor de activiteiten wordt aan de deelnemers een kleine bijdrage gevraagd.


Onderzoek door de Hogeschool Utrecht in 2015-2016 heeft uitgewezen dat Entree een positief effect blijkt te hebben op de taalontwikkeling van de deelnemers. Ook is sprake van sociale integratie en doorbreken van sociaal isolement. Voorts blijkt dat ouders en school de huiswerkbegeleiding voor de kinderen positief ervaren: de prestaties verbeteren en er komt meer structuur in het huiswerk maken.


Entree moet zichzelf geheel bedruipen. Via het werven van gelden bij sponsors en subsidiegevers wordt getracht het belangrijke werk van Entree te continueren.

Illustration
 
Deel dit: