Bericht

Geslaagde bijeenkomst 'Je vooroorlogse woning naar energieneutraal maken - hoe doe je dat'

Geplaatst op 10 oktober 2016, 16:58 uur

Zo’n dertig Zuid-Amersfoorters kwamen dinsdagavond 4 oktober 2016 naar wijkhuis De Driehoek aan de Woestijgerweg om te horen hoe ze hun vooroorlogse woning energieneutraal - of in elk geval energiezuiniger - kunnen maken. Waar moeten ze beginnen? Waar moeten ze op letten? En wat kost het?

Jan Costa, bestuurslid van 033Energie en directeur van Bloemendal Bouw uit Leusden, vertelde hoe hij in het Soesterkwartier een jaren-dertigwoning in de Hunzestraat naar Nul op de Meter bracht. Een energieneutrale woning wekt evenveel energie op als met een normaal leefpatroon wordt verbruikt voor het verwarmen van de woning en het tapwater, plus de verlichting. Een Nul op de Meter-woning gaat een stapje verder en wekt alle energie die gebruikt wordt zelf op. Hij gaf aan welke maatregelen getroffen zijn en adviseerde waar op te letten als mensen zelf stappen willen zetten.

Yvonne Feuerhahn, energieadviseur van De Energieambassade en eveneens verbonden aan 033energie, vertelde vervolgens over het energieneutraal maken van een monumentaal pand aan de Krommestraat in de Amersfoortse binnenstad. Het streven is om het pand Nul op de Meter te maken (geplande oplevering maart 2017). Een behoorlijke uitdaging, met veel verrassingen en leermomenten, zo blijkt. Een ander interessant onderdeel van het proces is de gebruikte Scrum-methode. Met behulp van deze methode kunnen particulieren in overleg met hun energieadviseur uit de vele opties de optimale combinatie van maatregelen kiezen voor hun specifieke situatie. Een methode die ook veel aanwezige huiseigenaren aansprak.

Op zaterdag 29 oktober vindt de 033 Duurzame Huizendag plaats, waarop belangstellenden Nul op de Meter modelwoningen in Amersfoort kunnen bezoeken.

Het volledige verslag van de bijeenkomst is te vinden op www.duurzaamamersfoortzuid.nl

Illustration
 
Deel dit: