Bericht

Hoe ontwikkelen kinderen zelfvertrouwen?

Geplaatst op 5 november 2020, 15:54 uur

Hoe ontwikkelen kinderen zelfvertrouwen?

Een kind met genoeg zelfvertrouwen gelooft in zichzelf en in wat hij of zij kan.
Kinderen met zelfvertrouwen hebben een positief zelfbeeld, voelen zich zeker van zichzelf en zijn sociaal vaardig. Kinderen bouwen zelfvertrouwen op thuis en in de directe omgeving. Als ouder kan jij je kind helpen zelfvertrouwen op te bouwen. In de eerste plaats doe je dit door jouw kind veel liefde en aandacht te geven.

Wat zijn twee belangrijke bouwstenen van zelfvertrouwen?
De eerste belangrijke boodschap is “ik mag er zijn”. Dat betekent dat je kind zich gewaardeerd en geliefd voelt. Op deze manier krijgt jouw kind het gevoel ik ben de moeite waard. De tweede boodschap is dat jouw kind het gevoel heeft “ik kan het aan”.

 

Hoe geef ik mijn kind het gevoel “ik kan het aan”.
Je geeft je kind het gevoel “ik kan het aan” door je kind de ruimte te geven om iets te doen wat je kind nog niet heeft gedaan. Het gaat hier om dat jij je kind meer zelfstandigheid geeft. Je kan bijvoorbeeld denken aan je kind zelfstandig een boodschap laten doen. Bij jonge kinderen kan je ook denken aan, alleen de trap af en op. Het kan van alles zijn. Bijvoorbeeld het brood snijden of koffie zetten, een schroef aandraaien en knippen met een schaar. Het gaat er om dat het nieuw en spannend. Je kind weet niet van te voren of het gaat lukken.

Lees verder op mijn website en download daar de gratis checklist zelfbeeld en lees wat jij direct kan doen om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten.

 

Illustration
Dit artikel gaat over hoe kinderen zelfvertrouwen ontwikkelen. Klik naar de website en download mijn gratis checklist zelfvertrouwen
Deel dit: