Bericht

Podcast: gepest: ik laat niemand zien hoe verdrietig ik ben van binnen

Geplaatst op 18 september 2022, 19:06 uur
Illustration

Podcast: gepest ik laat niemand zien hoe verdrietig ik ben van binnen

In deze Podcast bespreek ik het verhaal van een meisje wat jaren is gepest. Op dit moment gaat het heel goed met haar en ze heeft vriendinnen, aansluiting en voelt zich meestal veilig op school. Toch valt het op dat ze soms moeite heeft om zich in te voegen in het sociaal verkeer. Soms in 1x trekt ze zich terug of ze stort zich 100% in een vriendschap en heeft ze bevestiging nodig.

Wanneer ik haar spreek vertelt ze dat ze nog heel vaak bang is dat het pesten terugkomt. Ze is in een periode van groep 3 tot en met 6 heftig gepest. Ze was helemaal alleen op de wereld. "Van binnen ben ik heel verdrietig en niemand weet het". Gevoelens van schaamte en schuld nemen het over. Heel moeilijk om als kind je verhaal te vertellen.

Wat is ze blij met de steun om haar verhaal te vertellen. Juist wij schoolmaatschappelijk werkers komen dagelijks deze verhalen tegen. Alles komt er uit, dat lucht op. Stel je eens voor. Jaren heeft iedereen super nare dingen tegen je gezegd. De meesters en de juffen op school hebben hier niets aan kunnen of willen doen. Het gaat hier niet om gelijk of rechtvaardigheid. De enige weg die hier geholpen is weggaan en voor je geluk. De enige weg is weggaan van deze school. Want als de kinderen, de leerkrachten en de directie je geen veiligheid kunnen bieden dan adviseer ik in sommige situaties: ga voor je geluk elders.

Het gaat nu goed, met haar en ze is aan het helen. Maar af en toe overvalt het gevoel van vroeger. Beluister in deze Podcast haar verhaal. Juist in dit soort situaties pas ik de stappen uit het programma: Bouwen aan vriendschap. Het is het programma om interne hulpbronnen zoals: vrienden maken., op iemand af stappen en omgaan met afwijzing te versterken.

Deel dit: