Activiteit

Bach's Johannes-Passion door Nieuw Bach Ensemble. Benefietconcert Oekraïne

donderdag 14 april 2022 , 20:00 - 22:30 uur
Illustration

Koor en orkest Nieuw Bach Ensemble o.l.v. Krijn Koetsveld. 

Evangelist: William Knight; Christus: Bas Ramselaar

Aria’s: Keren Motseri: sopraan; Kaspar Kröner, alt; William Knight, tenor; Andrew Hopper, bas

De jaarlijkse concerttraditie van de Johannes-Passion door het Nieuw Bach Ensemble werd bruut onderbroken door de corona-pandemie – totdat onverwacht de concertzalen weer open konden. De euforie werd echter overschaduwd door het grote leed voor miljoenen mensen in Oekraïne. Daarom besloot het Nieuw Bach Ensemble de traditie weer op te pakken, nu in de vorm van een benefietconcert in de Sint Joriskerk. De opbrengst zal ten goede komen aan de opvang van vluchtelingen in de regio.

Koor en orkest en een prachtige groep solisten brengen onder leiding van Krijn Koetsveld de Johannes-Passion, Bachs meesterwerk waarin bij uitstek de thema’s pijn, lijden en dood maar ook troost, hoop en toekomst samen komen. Tijdens dit benefietconcert zal voor het eerst het in 2020 ten doop gehouden Monteverdi-orgel als continuoinstrument klinken. Een wereldpremière dus, waardoor het publiek eens te meer getuige zal zijn van een unieke uitvoering. Achter de schermen is er hard gewerkt aan het realiseren van het project waarbij zowel Amersfoortse bedrijven als de gemeente Amersfoort meedoen. Laten we hopen dat alle partijen op deze manier een kleine bijdrage kunnen leveren aan de verzachting van het enorme leed.

Bach schreef de Johannes-Passion in 1724, enkele jaren vóór de – veel omvangrijke – Matthäus-Passion. Net als in vorige jaren vertolkt het NwBE in 2019 het majestueuze openingskoor ‘Herr, unser Herrscher’ en het prachtige slotkoraal ‘Ach Herr, lass dein lieb' Engelein’; ook is opnieuw gekozen voor de virtuoze bas-aria ‘Himmel reiße, Welt, erbebe’ waar de sopranen van het koor het passiekoraal ‘Jesu, deine Passion’ doorheen vlechten.

Tickets: 45 euro
te bestellen via www.klassiekemuziek.nl/nieuw-bach-ensemble op op de avond zelf

Locatie
Sint Joriskerk, Hof 1, 3811 CJ Amersfoort
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Documenten
Deel dit: