Activiteit

De moderne devotie en de ontwikkelingen in Amersfoort

dinsdag 13 december 2022 , 20:00 - 21:45 uur
Illustration

De Volksuniversiteit Amersfoort organiseert op 13 december een prachtige lezing over de Moderne Devotie en de ontwikkelingen in Amersfoort.

De moderne devotie is een religieuze vernieuwingsbeweging in de 14e en 15e eeuw. Grondlegger was Geert Grote uit Deventer die zich keerde tegen het religieuze en morele verval in de katholieke kerk in die tijd. De invloed van deze hervormingsbeweging heeft zich tot ver buiten de huidige grenzen van de lage landen doen gelden. Het belang van de Moderne Devotie in Amersfoort is groot geweest. Vrijwel alle Amersfoortse kloosters en religieuze instellingen in de late Middeleeuwen zijn onder invloed van de moderne devotie ontstaan. 

De lezing staat onder leiding van Jacques Koekkoek die naast zijn werkzame als leven klinisch psycholoog, decennia lang geïnteresseerd is in de religieuze vernieuwingsbeweging in de 14e en 15e eeuw, de Moderne Devotie. De belangrijkste auteur van de Moderne Devotie was Thomas a Kempis, wiens Navolging van Christus wereldwijde een bestseller werd. Jacques Koekkoek heeft verschillende werken van Thomas a Kempis, waaronder de Navolging, van een eigentijdse vertaling voorzien. Ook gaf hij verschillende lezingen over Thomas a Kempis en de Moderne Devotie.

Inschrijven via www.vuamersfoort.nl

 

Locatie
Fonteinkerk / Huis van Zuid
Kosten toelichting
19 euro
Doelgroep
Alle volwassenen
Deel dit: