Activiteit

Informatieavond Joods monument Borneoplein

donderdag 20 april 2023 , 20:00 uur
Illustration

In samenwerking met de Joodse gemeenschap, werkt de gemeente aan een monument ter herinnering aan Joodse Amersfoortse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op 20 april 2023 vindt in het gebouw van basisschool School op de Berg (Tollenslaan 2) een informatieavond plaats over het herdenkingsmonument.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog telde de gemeente Amersfoort 795 Joodse inwoners. Tijdens de bezetting werden 338 Amersfoortse Joden vermoord in concentratiekampen en ook 43 andere Amersfoortse Joden overleefden de oorlog niet. Bij velen - onder wie nabestaanden - bestaat de behoefte aan een plek om de Joodse Amersfoorters te herdenken. 

Borneoplein

De gemeente heeft het voornemen het monument op het Borneoplein te realiseren. Omwonenden zijn hierover eerder per brief geïnformeerd en er heeft vorig jaar een informatieavond plaatsgevonden. 

Informatieavond

Op 20 april a.s. organiseert de gemeente in de School op de Berg weer een informatieavond. Tijdens de bijeenkomst vertelt burgemeester Lucas Bolsius meer over de aanleiding voor het monument. Ook de keuze voor het Borneoplein en het vervolgproces worden toegelicht. Tamar Frank, de kunstenaar die het monument ontwerpt, zal over haar ontwerp vertellen. Daarnaast is er tijdens de bijeenkomst uitgebreid ruimte om vragen te stellen. 

Licht van Herinnering

Het ontwerp van lichtkunstenaar Tamar Frank heeft als (werk)titel Licht van Herinnering. Het kunstwerk bestaat uit spiegelende kleine kubussen (10 bij 10 centimeter) met daarin een lichtbron. Elke kubus staat symbool voor een van de 381 slachtoffers. Ze worden geplaatst op het Borneoplein. Op de datum van overlijden zal voor ieder individu vanaf de avond ervoor het licht in de kubus branden. Op het eiland in de vijver wordt een spiegelende zuil geplaatst. Het licht van deze zuil brandt constant.

Aanmelden

Aanmelden voor de informatieavond kan door een e-mail te sturen naar kabinet@amersfoort.nl. 

Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur

KBS School op de Berg

Tollenslaan 2

3818 VG Amersfoort

Locatie
School op de Berg
Deel dit: