Wens

Meer AED’s en burgerhulpverleners nodig in Amersfoort Zuid

Woon- en leefomgeving > Veiligheid
Geplaatst op 11 januari 2018, 09:28 uur
Een hartstilstand hoeft niet dodelijk te zijn. Uit cijfers van de Hartstichting blijkt dat de belangrijkste factoren voor het overleven van een hartstilstand zijn: omstanders die beginnen met reanimatie voor aankomst van de ambulance en het aansluiten van een AED.

De algemene overlevingskans bij reanimaties is bijna een kwart en bij de aanwezigheid van een schokbaar ritme zelfs 49 %. Bijna iedereen die overleefde verliet het ziekenhuis met een redelijke tot goede neurologische toestand. En hier kunt u, burger van Amersfoort Zuid, bij helpen! Hoe? Door u aan te melden als burgerhulpverlener en/of door het helpen bij de beschikbaarheid van meer AED’s. Op dit moment haalt onze wijk namelijk niet de gestelde norm van de Stichting Reanimatie Netwerk Amersfoort: het binnen zes minuten helpen van slachtoffers van een hartstilstand en daarmee hun overlevingskans substantieel te vergroten. Als veiligheidsambassadeurs, Roy Johannink, Ton Hendriks, Gert van de Weert en Joop Stronkhorst, zetten wij ons in om deze norm wel te halen.

Nog geen een procent van de inwoners van Amersfoort Zuid is burgerhulpverlener. Die krijgt op het moment dat een buurtbewoner een hartstilstand krijgt en 112 is gebeld, een bericht op zijn/haar telefoon. In het bericht staat de locatie van het slachtoffer. De hulpverlener krijgt de mededeling om direct naar de locatie te gaan of eerst een AED op een specifiek adres op te halen. Daardoor is de kans groot dat samen hulp wordt verleend aan het slachtoffer.

Er zijn meer AED’s nodig, want in de wijk zijn er nog onvoldoende van deze apparaten om in een cirkel van 500 meter er altijd een bereikbaar en beschikbaar te hebben. Op sommige plaatsen in de wijk is het meer dan 1000 meter alvorens de eerste binnen bereik is. De veiligheidsambassadeurs gaan dit proberen via giften en subsidies. Maar ook door AED’s, die binnen in een gebouw zijn, in een buitenkast te krijgen.

Wilt u meefinancieren of uw AED ter beschikking stellen aan de wijk, meld dit bij royinberlijn@hotmail.com. Wilt u zelf leren reanimeren en burgerhulpverlener worden, kijk dan op www.reanimatienetwerk-amersfoort.nl.
Illustration
 
Mensen die deze wens delen: 2
Ik deel deze wens Ik wil helpen Ik wil trekker zijn
Deel dit:
Personen die deze wens delen: 2